De Spaanse erfenis, in de voetsporen van Ulrich Schmidl


Op de rivier de Paraguay, in de voetsporen van Ulrich Schmidl------------ De kapitein van het schip "Aquidaban" houdt de passagierslijst bij-----

Dialezing "De Spaanse Erfenis", tijdsduur: ca. 2 uur
Programma:
Plaats:
Aanvang:





Frans Loos en zijn zoon Jurgen (de auteur van de historische roman De IJzervreters) gingen een maand lang in de voetsporen van de Beierse avonturier Ulrich Schmidl door het huidige Argentinië en Paraguay. Schmidl was een van de ca. 1500 deelnemers van de expeditie die de Spaanse edelman Pedro de Mendoza naar de Río de la Plata organiseerde en die in 1536 in dit gebied aankwam. Kort na de komst van de Europeanen deed zich het eerste gewapende conflict met de Indianen voor die op de pampa´s leefden.



Expedities zoals die van Ulrich Schmidl zouden grootschalige veranderingen teweeg brengen in de Nieuwe Wereld. Door oorlogen en ziekten die de blanken meebrachten, werd de inheemse bevolking al snel uitgedund. Ook het landschap zou zich aan de moderne “civilisatie” van de Europeanen moeten aanpassen. De pampa´s, de enorme grasvlakten van Argentinië werden afgegraasd door geïmporteerde koeien en paarden, of ingezaaid met nieuwe gewassen. Maar er kwamen ook nieuwe produkten naar Europa, zoals aardappels, tomaten en cacao.


Deze diavoorstelling voert u van Buenos Aires naar Noord-Argentinië en Paraguay, langs de immense pampa´s en de natte met palmbossen begroeide Chaco, over de uitgestrekte rivieren Paraná en Paraguay. We brengen een bezoek aan de jezuïtenruïnes in San Ignacio Mini en eindigen via de spectaculaire watervallen van Iguazú op de plek waar de rivieren Paraguay en Paraná samenkomen.



De watervallen van Iguazú --------------------------------------------------------De ruïnes van San Ignacio Mini-----------------------------------------

© Frans Loos

Reaktie over de Dialezing "De Spaanse Erfenis"

Geweldig fijn om zo bij ons thuis alles nog eens na te lezen en te zien! Wij hebben de dialezing gevolgd en deze is zéér de moeite waard.Ook het boek van Jurgen: "De IJzervreters" hebben wij met aandacht en plezier gelezen. Een aanrader voor iedereen!! Heel veel succes!
Tineke en Niek Kuijpers.

2 comentarios:

Jurgen Hans Loos dijo...

Wat was het toch een mooie reis! Jammer dat Argentinië en Paraguay zo ver weg zijn, ik zou wel weer een maandje op stap willen met de rugzak. Voor de thuisblijvers geeft deze dialezing niet alleen een goed beeld van onze "avonturen" in de Río de la Plata, maar ook van de culturele europese erfenis in deze Zuid-Amerikaanse landen.
Jurgen Loos

Niek K. dijo...

Geweldig fijn om zo bij ons thuis alles nog eens na te lezen en te zien!
Wij hebben de dialezing gevolgd en deze is zéér de moeite waard.
Ook het boek van Jurgen: "De IJzervreters" hebben wij met aandacht en plezier gelezen. Een aanrader voor iedereen!!
Heel veel succes!
Tineke en Niek Kuijpers