Moors Andalusië, Opgang en Ondergang

Programma:
Plaats:

Aanvang:

Andalusië is altijd een geliefde regio geweest voor veroveraars.

In de loop der eeuwen vonden er invasies plaats van Grieken, Carthagers en Romeinen. Deze volkeren stichtten hier koloniën, zoals Sevilla en Gades (Cadiz).

In het begin van de 5e eeuw drongen de Vandalen uit Noord-Europa over de grenzen. Ze ondervonden nauwelijks tegenstand bij de bevolking. Hun naam vinden we nog steeds terug in Vandalitia: Al-(V)andaluz, het land van de Vandalen, Andalusië. De Vandalen moesten in de 6e eeuw hun macht afstaan aan de Westgoten (de Visgodos), die ook weer afkomstig waren uit Noord-Europa.
De Giralda in Sevilla

Inmiddels waren de Moren, Noord-Afrikaanse Arabieren, er in geslaagd om hun gebied onder islamitische heerschappij te brengen. Ook staken ze over naar Gibraltar en in de slag van Jerez de la Frontera in het jaar 711 overwonnen ze de Westgoten/de Visgodos. Alleen in een paar ontoegankelijke berggebieden drong de Islam niet door, de rest van Spanje viel echter al spoedig onder het gezag van de halve maan.

Cordoba werd in 756 de schitterende politieke en religieuze hoofdstad van het kalifaat, het werd het centrum van het moorse Spanje, een stad met veel invloed op het gebied van landbouw, wetenschap en kunst. Irrigatie en onbekende planten als rijst, suikerriet, dadels en sinaasappels danken wij aan deze mensen. Arabisch werd de taal van de wetenschappers. Wiskunde, geneeskunde, astronomie en poezie bloeiden.

Overal in Andalusië ontstond een zeer bijzondere cultuur met schitterende gebouwen en prachtige tuinen. De door de Moren opgelegde belastingen waren vrij redelijk. Ook bleef er vrijheid van godsdienst voor de overwonnen bevolking. Lange tijd leefde men hier in harmonie naast en met elkaar. Christenen en Joden werden door de Islamieten ook wel mensen van het boek genoemd. Wel zouden tolerantie en vervolging gedurende de islamitische heerschappij afwisselen.

Deze periode van macht en aanzien duurde tot het jaar 1031. Toen zette het verval in, want het gebied werd in drie afzonderlijke moorse rijkjes, de reinas de taifas, Sevilla, Cordoba en Jaen verdeeld.

Deze koninkrijkjes zouden o.a. door koning Ferdinand III van Castilie (1233-1250) tijdens de reconquista (herovering van het Iberisch schiereiland) worden veroverd.
Granada bleef het laatste islamitische bastion, tot de stad in 1492 door de katholieke koning veroverd werd.
Na bijna 800 jaar verdween de moorse macht. Duizenden ontwikkelde en vredelievende bewoners zouden toen door de onverdraagzaamheid van de christenen naar Noord-Afrika verdreven worden.
Het Moorse Alcáza
r in Sevilla

Tijdens de dialezing wordt in het bijzonder aandacht besteed aan moors Andalusie, als smeltkroes van culturen.

© Frans Loos

No hay comentarios: